Az ifjító metszés célja:
·
az elöregedett
termőfelület helyreállítása,
·
a termésmennyiség
fokozása,
·
a gyümölcsminőség
javítása,
·
a hajtásnövekedés
fokozása,
·
növekedés és
termőrész képzés beindítása,
·
termésingadozás
megszüntetése.
Az ifjító metszést minden
esetben meg kell előznie egy faállapot felmérésnek. Tudnunk kell, hogy milyen
állapotban van a fánk, mennyi esélye van a túlélésre, a gyors regenerálódásra,
valamint a metszés során milyen mértéket alkalmazhatunk. A felmérés során az
alábbiakat vizsgáljuk:
·
Milyen a fa
koronaformája? Idős fáról lévén szó, nagy szabályosságról biztos nem
beszélhetünk, de kiugró anomáliákat észre kell venni, és korrigálni kell. Pl.
ha túl egyoldalú a korona. Ennek érdemes megnézni az okát is. Lehet betegség,
rákos ágelhalás, vagy árnyékhatás, esetleg szakszerűtlen metszés.
·
Milyen a korona
sűrűsége? Túl sűrű korona, még sűrűbb lombozatot fog eredményezni, aminek
hatására a fa belseje fénytelen lesz, itt nem képződnek termőrészek, a fa
kopaszodik, termése egyenlőtlen lesz, csökken a termőképesség.
·
Milyen a
termőrészek aránya az egyéb vesszőkhöz viszonyítva. Ha túl sok hosszú vessző
fejlődik és kevés termő, akkor a metszéssel törekedni kell a termőrész
képződésre.
·
Milyen a fa
egészségi állapota? Alaposan nézzük át a fát. Könnyen észrevehetők a rákos
sebek, a tűzelhalás tünetei, a lisztharmat áttelelő képletei, a körtelevélbolha
nyomai, vírusos fertőzések nyomán kialakult villás elágazódások, szalagos
hajtások.
·
Milyen a fa növekedési
erélye? A hajtások vastagsága és hossza árulkodó jel. Bizonyára mindenki ismeri
a saját fáját annyira, hogy észrevegye rajta, hogy a rá jellemző növekedési
erélyt produkálta e az előző évben, vagy attól elmaradt, netán túlteljesített.
Érdemes az okokat is feltárni. A gyenge növekedés lehet a kedvezőtlen időjárás,
vagy túlterhelés miatt. Metszés során erre is reagálnunk kell.
·
Milyen a vesszők
állása? Milyen szöget zárnak be a törzzsel. A meredeken felfelé törő ugyanolyan
kedvezőtlen, mint a nagyon lehajló, vízszintes sík (90 fok alá hajló) alá törő.
Vízszintes alá, többnyire a termés súlya, vagy az ág önsúlya miatt hajlik egy
ág.
Az ifjító metszés tovább
bontható aszerint, hogy milyen mértékű, illetve mire irányul a beavatkozás.
Eszerint megkülönböztetünk:
·
Teljes ifjítást,
·
Részleges
ifjítást,
·
Termőrész ifjítást.
A teljes ifjításra rendszeresen gondozott gyümölcsösben nincs szükség. Ez egy annyira drasztikus
beavatkozás a növény életébe, hogy nem is viseli el mindegyik gyümölcsfajta.
Vannak olyan fajták, melyeknek az életükben is kerülhet, ezért esetükben nem
számolhatunk ezzel. Másokat annyira visszavet a fejlődésbe, hogy nem éri meg a
beavatkozás, egyszerűbb új növényt telepíteni helyettük. Igazából csak a
metszést jól viselő, a sebeket gyorsan hegesítő, kiváló erőnlétben álló, alapos
gondozásban részesülő fák esetében érdemes ehhez a metszéshez nyúlni.
A teljes ifjítás során a
korona vázágait, és termőrészeit erőteljesen visszavágjuk, ez a visszavágás
gyakran meghaladja az 50%-os csonkolást, de nem ritkán eléri a 2/3-os szintet.
Tulajdonképpen nagy mérlegelésre nincs szükség hisz a beavatkozás minden ágat
érint. A nagyon besűrűsödött, vagy a kedvezőtlen koronaformát nevelt fák
esetében teljes vázágakat távolítunk el, annak érdekében, hogy megfelelő koronaszerkezet
alakuljon ki a metszést követő néhány évben. Kedvező szerkezetű koronaforma
esetén pedig az ifjító metszés során törekedjünk a forma megtartására. Tehát ne
távolítsunk el vázágakat, csak vágjuk őket vissza. Legyengült fák esetében ne
alkalmazzuk, mert a fa pusztulását eredményezi. Esetükben a részleges, vagy
termőrész ifjítás a járható út.
Annak érdekében, hogy az
ifjítás eredményes legyen, a seb hamarabb gyógyuljon, a visszavágást úgy kell
végezni, hogy sebfelület felett maradjon egy szívó, illetve tápláló elágazás,
amely asszimilátákkal segíti a seb begyógyulását. Ez a pici hajtás nem tesz
mást, mint növekedéséhez táplálékot igényel a gyökértől, amit feldolgoz, és a
felesleget visszaindítja a raktárakba (gyökér, törzs, vázágak). Mind a nyers,
mind a feldolgozott táplálék áthalad a seben, ami kiveszi belőle a magának
valót, így hamarabb gyógyul.
Az ellenség megtévesztése miatt a képen nem körte,
hanem szilva szerepel. Ráadásul nem is idős, hanem egy fiatal példány, de most
nem volt öreg körtefám kéznél. De a lényeget szemlélteti. A seb fölött van egy
fiatal hajtás, ami tevékenységével segíti begyógyítani a sebet.
Részleges ifjítást tulajdonképpen az előzőekben már érintettem. Akkor végezzük, ha nincs
szükség a fa teljes megújítására, vagy, ha a fa állapota nem engedi meg a
teljes ifjítást. Ez a beavatkozás lényegesen kisebb terhelést, stresszt okoz a
fának. A részleges ifjítás során a visszavágás mértéke maximum 50 %-os lehet,
de többnyire nem az egész fára terjed ki, hanem csak egy-egy vázágra, vagy
annak egyes részeire. Végrehajtásakor ügyelni kell arra, hogy a fa stabilitása
ne boruljon fel, tehát, ha nem minden vázágra terjed ki, akkor úgy válasszuk ki
a vázágakat, hogy a munkák után ne legyen egyoldalú a korona.
Termőrészifjítás során, mint a neve is
tartalmazza, csak a termőrészek megújítása a célunk. A körte legértékesebb termőrészei
a 2-3 éves hajtásokon alakulnak ki. Tudja ezt a körte is, ezért a rendszeres
termés érdekében a termőrészeit többszörösen elágaztatja, egy idő után
kesze-kusza bog alakul ki, melynek csak a fiatalabb részein hoz gyümölcsöt, az
öregebb részei haszontalanná válnak.
Íme a kusza termőbog.
Ha ez megtörténik, akkor
elérkezett az ideje egy termőrész ifjításnak. Az öreg elágazásokat visszametsszük
fiatal hajtásokra, ha ilyet nem találunk, akkor rejtett alapi rügyekre, amiből
új hajtások törnek elő a metszés hatására. A termőrész ifjítást önmagában sosem
szabad végezni, mindig össze kell kötni koronaritkító metszéssel.
A felső képen körte
termőbog, az alsó képen alma termőbog ifjítást látni. Bal oldalon az öreg, jobb
oldalon az ifjított látható.
Szerencsére még találni
kertekben a lenti képeken is látható hatalmas méretű gyümölcsfákat. Esetünkben
körtefát.
Közelről szemlélve riasztó
képet látunk. Besűrűsödött korona, el nem távolított megvastagodott vadhajtások,
rosszul beforrt, rákosodott sebek.
A korona külsejére
pillantva látható, hogy nincs baj, hisz a fa folyamatosan, nagy mennyiségben
hozza az új hajtásokat, amikről könnyen megújítható, termőre fordítható.
A metszés során el kell
távolítani a kéretlen vadhajtásokat.
Le kell vágni a vízszintes
aló hajló, lógó ágakat.
Ki kell ritkítani a
koronát. Meg kell újítani a termőalapokat (lásd fentebb).
És az eredmény nem marad
el.
Egyenlőre csak sok gally
keletkezik, de nyáron-ősszel sok finom körte.
Ugye milyen egyszerű?
Annyit azért elárulok, hogy magas létra, éles fűrész, metszőolló, erős csukló,
alkar, és váll kell hozzá. Csak olyanok fogjanak bele, akik nem félnek a
magasságtól.
Kedves Ferenc!
VálaszTörlésMiskolc mellett van egy régi parlag gyümölcsösöm ami még a nagyapámé volt.A szőlő már kipusztult belőle de több öreg 60 évesnél is öregebb alma és körtefa áll a kertben melyeket szeretnék megőrizni az unokáimnak is. Arra gondoltam, hogy fiatal csemetékbe átoltatom a régi fajtákat Almafa alanyokat tudtam beszerezni Debrecen mellett (MM106) de körte alanyt nem találtam.Hol tudnék beszerezni erősebb növekedési erélyű körte alanyt.
Üdvözlettel Gábor