2013. február 15., péntek

Gyümölcsfák koronaformái első rész


Nagyon sok múlik azon, hogy milyen koronaformát választunk, alakítunk ki gyümölcsfáinknak. A koronaformát alapos megfontolást követően válasszuk ki, és ennek megfelelően vásároljuk meg a kívánt fajtájú és alanyú gyümölcsfát. Ebben a cikksorozatban végigveszem az összes ma alkalmazott koronaformát, azok tulajdonságait, alkalmazási körülményeit, és kialakításának lépéseit.
Minden gyümölcsfajnak megvan a természetes növekedési formája, ami alapján felvesz egy koronaformát. Ezek a koronaformák ritkán felelnek meg a mai kor elvárásainak. Nagy területet foglalnak el, gyorsan felkopaszodnak, nehezen kezelhetők. Nagyüzemi gyümölcstermesztésben szóba sem jöhetnek, háztáji kertekben is csak esetlegesen. Mért is?
Amióta az ember a gyümölcsöt ismeri, azóta törekedik arra, hogy egyre többet és szebbet termeljen belőle.
Az ősember még csak gyűjtögette a bogyókat, akkor még olyan kicsik voltak a vadon növő gyümölcsök (halkan jegyzem meg, hogy a mostani gyümölcseink vad változatai ma sem nagyok), hogy inkább bogyók voltak, mintsem szép almák. Viszont a beltartalmi értékük a mai gyümölcsének sokszorosa volt. De ezzel már messze kalandoztam.
Szóval kezdetben csak gyűjtögette, majd rájött arra, hogy az élőhelye köré telepítve nem kell érte olyan sokat menni, sőt észrevette, hogy egyik-másik termése nagyobb, szebb, jobb ízű, (természetes szelekció) így hát ezeket kiválogatva telepítette. A kertjében aztán tovább nemesedtek az összeporzás során. De még ekkor sem volt szó a gyümölcsfák metszéséről. Olyan alakjuk és formájuk volt, amilyet a természet kinevelt nekik.
Ükapáink korában már művelték a gyümölcsfákat metszőollóval, de a házikertekben abban az időben sem volt nagyon elterjedt a metszés. Megvan ennek a jó oka. Akkora kertek voltak ugyanis abban az időben, hogy a hatalmasra fejlődött dió-, körte-, cseresznye-, sárgabarackfák stb. kényelmesen elfértek akár többed magukkal is a zöldségeskert mellett. Így volt ez öregapáink kertjében is.
Az népességnövekedéssel megjelentek a nagyvárosok, csökkent az egy főre jutó földterület, intenzívebbé vált a növénytermesztést, fokozódott az élelmiszer előállítás. Zsugorodtak a kertek. Napjainkra olyan üteművé vált, hogy a kert, szép nagy kert már csak a gazdagok privilégiuma lett. Egy nagyvárosban órákat kell sétálni ahhoz, hogy találjunk egy csodás nagy dió-, cseresznye-, vagy körtefát.
Ehhez alkalmazkodott a gyümölcstermesztés is. Kisebb területen kell sokszorosát termelni annak, mint korábban. Ezért a gyümölcsfák mérete csökkent, hamarabb fordulnak termőre (nem ritkán 2-3 év alatt). A fákat intenzíven gondozni kell és ebbe tartozik a metszés is. Az elvárásoknak megfelelő koronaformákat kísérleteztek ki a szakemberek, amik már nemcsak nagyüzemekben, hanem a házikertekben is megjelennek, pont azért, mert a kertgazda csak vágyik saját gyümölcsre, viszont a területe korlátozott.
Mostani elvárásaink egy koronaformától:
·         kis teret foglaljon el,
·         könnyen kezelhető legyen, minél kevesebbet kelljen létrázni szedésnél, metszésnél,
·         gépesíthető legyen,
·         átjárható legyen a nap, levegő által,
·         permetszer, lombtrágya könnyen bejusson a levelek közé,
·         gyorsan termőre forduljon,
·         rendszeresen, és jó minőségben teremjen.

Az alábbi modern koronaformákat ismerjük:
1.      Kör alapvetületű koronaformák
a.      ágcsoportos kombinált korona
b.      ágcsoportos szórt állású korona
c.       gömb korona,
d.      katlan korona,
e.      váza korona,
f.        termőkaros orsó,
g.      szabad orsó,
h.      karcsú orsó,
i.        szuper orsó,
j.        bokor korona,
k.       törzses bokor korona.
2.      Téglalap alapvetületű koronaformák
a.      Haag-sövény,
b.      Hungária-sövény,
c.       ferdekarú sövény,
d.      szabadsövény,
e.      Bouché-Thomas-sövény,
f.        3 vázágú sövény.
3.      Különleges koronaformák
a.      duplasoros alma és körte karcsú orsó,
b.      duplasoros alma és körte szuper orsó,
c.       almafüggöny.

A felsorolásból nem fogom mindegyiket részletesen tárgyalni. igyekszem azokra koncentrálni, amelyeknek a kiskertekben is van létjogosultsága. természetes érdeklődés esetén a kihagyottakat is részletezem. Mivel a téma hatalmas, ezért egy cikkbe nem tudom összezsúfolni, ezért sok különálló cikkben közlöm le. A nagysága miatt, és egyéb írásaim miatt azt sem tudom megígérni, hogy még az idén a végére érek. Első körben a legfontosabbakra igyekszem koncentrálni.
Holnap bele is vágok az őszibarack katlan koronaformájába. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése