Hasznos információk a növények metszéséről képekkel.

2012. február 5., vasárnap

A körte metszése
Mielőtt belevágnék a körte részletes metszésébe, említést kell tenni a fajta sajátosságairól. Korábban az egyik általános metszésről szóló írásomban már említettem a koronaformákat. Nos a körte az egyik olyan gyümölcs, hanem az egyetlen, amelyik oszlopos koronaformát alakít ki. Hajtásai függőlegesen törnek felfelé, fajtától változó erőséggel.

A képen jól látható, hogy a korona eléggé zárt, megnyúlt tojás alakú. Ezt kell majd metszéssel egy kissé megnyitnunk, de nem túlságosan.
Ez a függőleges növekedés nem kedvező számunkra, de az sem lenne kedvező, ha vízszintesen fejlődnének a hajtások. Ezért a metszésnél törekednünk kell arra, hogy a központi tengellyel az oldalágak 30-40 fokos szöget zárjanak be.


A körte növekedése és alanyai
A körtefajtákat öt növekedési csoportba oszthatjuk fel. Ezek a következők:
-          igen gyenge: Nemes Krasszán,
-          gyenge: Vilmos körte, Conference, Giffard vajkörte,
-          közepesen erős: Bosc kobak, Packham’s Triumph, Serres Olivér,
-          erős: Clapp kedveltje, Hardenpont téli vajkörte, Téli esperes,
-          igen erős: Hardy vajkörte, Diel vajkörte, Papkörte.
Már telepítéskor fontos tudnunk, hogy milyen mértre számíthatunk. Egy szűk helyre nyilvánvalóan nem préselünk be egy erős növekedésű Diel vajkörtét. A fajtaválasztás mellett az alanyra is figyeljünk oda.
A körtét hazánkban két fő alanyon szaporítják:
·         Az egyik a magoncalanyok csoportja, ahová a vadkörte-Pyrus pyraster is tartozik. Magonc alanyon az oltványok erős növekedésűek, későbben fordulnak termőre (6-8 év).
 • A másik  a klónalanyok csoportja, melynek képviselője a birs-Cydonia oblonga. A birs alanyon nem mindegyik fajta fejlődik kielégítően, és a birs a meszes talajt sem igazán tűri. Meszes talajon a birs alanyú körte szenved, levelei nekrotikusak lesznek, virágzást követően rosszul kötődik, a megkötött gyümölcs apró korában lehullik, súlyos esetben a hajtások és akár a többéves vesszők is elhalhatnak. Ezen az alanyon a körte sekélyebben gyökeresedik, nagyobb és színesebb terméseket érlel, korábban fordul termőre (4-5 év) gyenge, vagy középerős növekedésűek.


Nekrotikus körtelevél.

Birs alanyra oltott körtefákat négy nagy csoportra osztjuk:
1.      Birs alanyon nem, vagy csak igen gyengén fejlődik a Bosc kobak, Clapp kedveltje. Ezeket a fajtákat ne is vásároljuk meg birs alanyon még akkor se, ha az eladó igyekszik meggyőzni bennünket erről. Ezeket a fajtákat keressük inkább más alanyokon, pl. vadkörte, vagy egyéb újonnan nemesítésbe bevont alanyokon OH alanyokon.
2.      Birsen gyengén fejlődik a Conference, Packham’s Triumph, Vilmos körte, Guyot Gyula. Ezeket a fajtákat birs alanyon csask nagyon kedvező termőhelyi adottságok mellett válasszuk.
3.      Birsen jó a növekedése a Nemes Krasszán, Repulica, Giffard vajkörte.
4.      Birssel igen jó az együttélése a Hardy vajkörte, Serres Olivér, Téli esperes.
Vásárláskor érdemes jól megválasztani az oltványt. Egyaránt legyünk választékosak a nemes és az alany részre.

Körte koronaformái
A gyümölcsfák törzse a gyökérrendszert és a koronát köti össze. A törzs feladata a gyökér által felvett, tárolt, és termelt anyagok továbbítása a koronába, valamint a fa stabilitásának biztosítása, amit a gyökérrel együtt lát el. Szabvány szerint a gyümölcsfák törzsmagassága a következő lehet:
·         bokortörzs 30-50 cm,
·         alacsony törzs 60-80 cm,
·         közepes törzs 90-120 cm,
·         magas törzs 150 cm.
Minél magasabb  a törzs , annál több hátrányt hordoz számunkra. Magas törzs csak nagyon indokolt esetben lehet célszerű. A magas törzs hátrányai:
·         nehezebben és hosszabb idő alatt jutnak a koronába a gyökértől az anyagok,
·         nehezebb a szüret,
·         problémásabb a metszés,
·         növényvédelemhez speciális eszközökre van szükség.
A túlzottan alacsony törzs is problémákat okozhat, gondoljunk csak a földre lógó ágakra, amik a fa alatt közlekedést, és a terület gondozását nehezíti.
A körte koronaformáit két csoportra osztjuk:
·         hagyományos koronaformák és,
·         intenzív koronaformákra.
Az intenzív koronaformák a modern gyümölcstermesztés elvárásainak felelnek meg, míg a hagyományos leginkább a házikertek saját célú gyümölcstermesztésének adnak alapot.
Az alábbi koronaformákat alkalmazzuk a körte termesztésben:
·         ágcsoportos sudaras korona,
·         szórt állású sudaras korona,
·         kombinált korona,
·         természetes bokorfa,
·         termőkaros orsó,
·         Haag-sövény,
·         Hungária-sövény,
·         Palmetta-sövény,
·         Bouché-Thomas-sövény,
·         karcsú orsó.
Sajnos nincs lehetőségem arra, hogy mindegyiket részletesen tárgyaljam, de az évek során sort kerítek rájuk. Hamarosan megjelenik egy külön cikk a gyümölcstermesztésben alkalmazott különféle koronaformákról és azok általános jellemzéséről, leírásáról, kialakításuknak kezdeti lépéseiről. Az alábbiakban a körtetermesztésben jolly jokerként használt koronaforma kialakításáról, és metszéséről fogok írni.A körte jellemző termőrészei:
A dárda.

 A dárda egyéves termőrész, amely 4-5 centiméteres, vagy ettől rövidebb. Csúcsán vegyes, vagy átmeneti rügy, oldalán fejletlen hajtásrügyek vannak.

A fenti dárda csúcsán az erős vegyes rügy, oldalán a 2 darab fejletlen hajtórügy látható.
Sima termőnyárs.
A termőnyárs olyan 5-15 centiméteres termővessző, melynek csúcsán vegyes, vagy átmeneti rügy, oldalán fejlett hajtórügyek helyezkednek el.
Termőbog, vagy más néven kalács.
A bal oldali képen egy egyszerű termőbog, míg a jobb oldali képen egy öreg összetett termőbogot láthatunk. A jobb oldali megifjításra szorul, amire metszéskor érdemes odafigyelni. Ifjításáról a későbbiekben lesz szó.
A termőbog egy többéves rövid termőrész. A termőbogon jól láthatók a gyümölcskocsányok tapadási helyei. Legértékesebbek az egy,- és kétéves termőbogok.
Minél nagyobb a sima termőnyársak aránya a dárdákkal szemben, valamint, ha egyre több termővessző képződik a kétéves gallyakon annál inkább szükség van a termőrészek ifjító metszésére.
Az általános ismeretek után rátérek a konkrét metszési munkákra. Amit egy külön cikkben mutatok be. 


2 megjegyzés:

 1. Tisztelt Herold Ferenc!

  Érdeklődnék, amit cikkének utolsó sorában említ, a konkrét metszési munkákat, amit egy külön cikkben mutat be, azt hol találom? Hol tudom megnézni és elolvasni?

  Üdvözlettel:
  Sziládi József
  sziladi02@gmail.com

  VálaszTörlés
 2. Csatlakoznék az előttem szólóhoz: érdekelne a konkrét metszés részletes leírása. :)

  VálaszTörlés