2013. február 19., kedd

Idős gyümölcsfák megmentése


Szinte lehetetlen olyan metszési tanácsot adni, amit minden hasonló fajtájú fára egyöntetűen alkalmazni lehetne. Vannak ugyan általános aranyszabályok, amik mindenre ráhúzhatók, de önmagukban nem hozzák meg azt a sikert, amiért nekiállunk metszeni egy fát.  Minden kertben más alma-, körte-, cseresznye,- meggyfa stb. áll. Más a mérete, más a fajtája, más az alanya, más a kora, más körülmények közt növekedik, más betegségek támadják. A ható tényezőkből végtelen sok variáció keletkezik, amik meghatározzák a fák életét.  Ezért is igyekszem az irodalmi adatokat rajzokkal, gyakorlati életből vett fényképekkel alátámasztani magyarázni.
Metszéseim során nap, mint nap tapasztalom, hogy a legfogósabb estek az idős fák. Nemcsak a metszésük bonyolult, és nehézkes, hanem a gondozásuk, szüretelésük is. Nagyapáink, apáink kertjei még tele voltak ezekkel a monumentális példányokkal, amik mára szépen lassan kezdenek eltűnni. Ennek több oka is van:
·         A népesség, népsűrűség növekedésével csökken a kertek nagysága, ezért már nem férnek el a kertekben.
·         Csökkent az otthoni gazdálkodás jelentősége, a haszonkertek átalakultak, átalakulnak díszkertekké.
·         Tehetősebb emberek szemében nem képeznek értéket ezért gyorsan megszabadulnak az idős, nagyméretű gyümölcsfáktól.
·         Építész-, és kerttervezők, valamint az építők ne becsülik ezeket a fákat, ezért, ha lehet már a tervezés során likvidálják őket.
·         Egyre kevesebben értenek a gondozásukhoz.
Pedig ezeknek a matuzsálemi gyümölcsfáknak szemben a mai fajtákkal több értékük is van:
·         Sokkal nagyobb lombtömegükkel, valóságos légtisztítók.
·         Nyári kánikulában igazi léghűtők.
·         Apáink, nemritkán nagyapáink ültették őket, ezért érzelmi kötődés is kialakulhat feléjük.
·         Sok mai betegséggel szemben ellenállóak.
·         Megfelelő gondozás mellett jelentős termést adhatnak.
·         Gyümölcsük íz világa egyedi.



Ma már ritkán látni ekkora körtefát. Látszik, hogy még a házat is túlnőtte.

Az előnyök mellett természetesen találni hátrányokat is, de azokról most feledkezzünk meg.
Sokszor sikerül rábeszélnem a kertgazdákat egy-egy ilyen gyümölcsfa megtartására, azért, hogy még több ilyen fát megmentsünk úgy gondoltam, hogy indítok egy újabb cikksorozatot, ami róluk szól. Gondozásukról, hasznukról, fajtáikról stb. Első körben a gondozásukra igyekszem koncentrálni. Ezzel talán tudok segíteni azoknak, akik szeretnék megtartani őket, de szomorú szemmel nézik leépülésüket, haldoklásukat.
Kérem azokat a kedves olvasókat, akik kertjében állnak még ilyen fák segítsenek azzal, hogy megosszák mással saját fájuk történetét, fényképét. Ha küldenek nekem képeket, történeteket, akkor azokat kirakom ide a blogba, valamint készítek a képekből egy albumot, amit szintén nyilvánossá teszek. Ha sikerülne megfelelő nyilvánosságot és támogatottságot szereznem az ügynek, akkor azt se tartom kizártnak, hogy az „Év fája” akcióhoz hasonlóan, megkeresnénk minden évben az év matuzsálemi gyümölcsfáját is.
Magam szerény módján szeretném támogatni azokat, akiknek ilyen gyümölcsfájuk van ezért
korlátozott mennyiségben vállalom, hogy lakókörnyezetem 30 kilométeres körzetében helyszínen megtekintem a fát, és tanáccsal látom el a gazdáját, ha időm épp úgy engedi, elvégzek rajta gondozási feladatokat is, pl. metszést.

3 megjegyzés:

  1. Szia!
    Csatlakozok én is az itt leírtakhoz. A mi körtefánkhoz is sok sok hasznos tanácsot kaptunk tőled és azóta is gyönyörű. Bár van egy kis harkály család, akik itt élnek a környező fákon és rendszeres megóvást végeznek :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Flamingóvirág!
    Köszönöm kedves szavaid. Harkály családunk nekünk is van. Egy akácfában laknak. Nyaranta jókat szoktam derülni, amikor a cicusunk megpróbálkozik a fészek kifosztásával, de mindhiába. Kis harkályaink olyan fifikusak és harcosak, hogy cicusnak esélye sincs. Nálunk egyébként a vén diófát ápolgatja. Beteg szegény diófa.

    VálaszTörlés
  3. Él még ez az oldal. Jó régen volt azt látom. Nekem van egy 40 éves sárgabarack fám, nagymamámék ültették, termése a legfinomabb a világon. Szeretném megmenteni, elég rossz bőrben van. Esztergom mellett élek. Köszi ha jön valasz 😄

    VálaszTörlés