2013. február 14., csütörtök

Lila akác


A lila akác 8-10 méter magasra feltörő kúszócserje. Kapaszkodását a babhoz hasonlóan tárgyakra történő felcsavarodással éri el. Csavarodásuk iránya érdekes, hiszen fajtán belül kialakult fajták eltérő irányba csavarodnak. A W. sinensis  balról jobbra, míg a W. floribunda már jobbról balra csavarodik. Ennek tulajdonképpen nincs nagy jelentősége, így is úgy is rácsavarja magát az elé tett tárgyakra, támrendszerre.


Pillangós virágú alapesetben kékeslila színű, de a nemesítésnek köszönhetően ma már rózsaszín, szemes, fehér és ezek különféle árnyalataiban létezik. A virág összetett, fajtától függően 20-60 centiméter hosszú fürtben lefelé csüng. A virágzat mérete fajtánként változó, csakúgy mint a virágzatot alkotó egy-egy virágé. Gyengén illatos, illatos virágok áprilistól június elejéig nyílnak.
Termése 12-15 centiméter hosszú, bársonyos szőrös hüvelytermés. Díszkertekben többnyire nem tartjuk meg, elnyílás után a terméskezdeményt kimetszük, azért, hogy növekedésével ne vegye el a növény erejét.
Hazája Kína.
Kisebb szárazságot még elviselő, napos meleg fekvésben érzi jól magát. A szárazságra és a túlöntözésre egyaránt érzékeny. Legjobb a jó vízgazdálkodású talaj. Levegőtlen, elsavanyodott földben rosszul érzi magát. levelein hiánytünetek, klorózis jelenik meg, ami kihatással van a hajtásnövekedésére, de ami még fontosabb a virágzására. Súlyos esetben a virágzás teljesen elmarad, fiatal hajtásai sárgulnak, majd beszáradnak.


Fiatal korban fagyérzékeny, ezért ültetés utáni 1-3 évben tövét érdemes fagyvédő takarással ellátni. Kedvező körülmények között igen gyorsan fejlődik, egy évi hajtásai meg is haladhatja a két métert. Ezért nem szabad magára hagynunk, évente több alkalommal is szükség van a metszésére. 
Fő metszési ideje áttolódott nyárra, ekkor végzett metszéssel jelentősen tudjuk befolyásolna a virágrügyek kialakulását. Nyugalmi állapotban csak kiigazító metszésre van szükség. Nyáron inkább a zöld hajtásokat vágjuk, télen pedig a fásakra irányul figyelmünk.
Növekedési brutalitása miatt elsősorban nagyobb méretű pergolák, rácsok, lugasok befuttatására használjuk. Angolkertek, kastélykertek, romantikus kertek kedvenc növénye. Megjelenése lenyűgöző, habitusa, virágpompája az emberi léleknek igazi energiabomba, amit a szemünkön keresztül akceptálunk.
Szaporítása történhet magvetéssel, hullámos bujtással, zöld-, és fás dugványozással, oltással. 
     Októberben érő magjait, télen száraz körülmények között tároljuk és tavasszal vetjük el. Magról szaporítva 5. évet követően virágzik.

 
magcsemeték

     Bujtással szaporítható a legkönnyebben. A vesszőket tavasszal hullámos alakzatban fektetjük a talajban, oly módon, hogy 2-3 rügy a föld alá, majd a következő 2-3 rügy föld fölé kerül. Így egy hajtásból több növény nevelhető.
    Zöld hajtásdugványai nem a legjobb gyökérfejlesztők. Tavasszal frissen kihajtott hajtásai feldaraboljuk, és gyökeresedést serkentő szerrel kezelve dugványozzuk.
    Fás dugványozás céljára ősszel a nyugalmi állapot kezdetekor szedjük meg a szaporító anyagot.
Fásodott hajtásait levágjuk, feldaraboljuk, majd enyhe 6-8 fokon nedves homokban kötegelve teleltetjük. Tavasszal szabadban, vagy fólia alá dugványozzuk.
    Oltással a legeredményesebb, és legbiztonságosabb a szaporítás. Virágzásra is ezzel a szaporítási móddal számíthatunk a legkorábban. Ekkor garantált a fajta tulajdonságainak továbbvitele. Többnyire magról szaporított alanyra oltjuk. Az alanyt 8-10 centi hosszúra visszavágjuk (legjobb, ha ceruza vastagságú), és ebbe oltjuk be az 1-2 rügyes nemest.
Nevelését konténerben végezzük, mert hosszú, mélyre hatoló karógyökere miatt igen rosszul viseli a gyökérveszteséggel járó átültetést.


Közel 10 faja ismert, ebből három elterjedt:
Wisteria sinensis – Kínai lila akác
Kevésbé kényes, hazánkban elterjedtebb, kisebb virágfürtöt fejlesztő (20-30 centi) robosztus növekedésű (8-10 méter), az óramutató járásával ellentétes irányba csavarodó fajta.
Wisteria floribunda – Japán lila akác
Hazánkban kevésbé elterjedt, gyengébb növekedésű (4-5 méter), érzékenyebb, de sokkal nagyobb virágot, ezáltal virágtömeget fejlesztő, az óramutató járásával megegyező irányba csavarodó fajta. Gyengébb növekedése miatt alkalmas falak nevelésére. Erről majd egy későbbi cikkben írok.
Wisteria brachybotrys – Selymes lila akác
Az óramutató járásával ellentéte irányba csavarodó, erős növekedésű, rövid fürtvirágzatú (10-20 cm hosszú), erőteljes növekedésű (9-10 méter). Többi fajtával ellentétben a hosszú hajtások is képesek berakódni virágrüggyel, ezért annak ellenére, hogy virágfürtjei rövidek, virágpompája mégis jelentős.
Néhány elterjedt fajtája:
Murasaki Kapitan
Okayama
Shiro Kapitan
Showa Beni
Blue Dream
Burford
Caroline
Domino
Honbeni
Kuchibeni
Lawrence
Royal Purple
Shiro Noda
Alba
Amethyst
Jako
Plena
Profilic
Black Dragon
Igazi virágpompára csak napos, meleg, jó víz-, és tápanyag gazdálkodású, nem savanyú talajban, mérsékelt öntözés és rendszeres metszés mellett számíthatunk.


1 megjegyzés: