2019. május 30., csütörtök

Nagy farágó lepke . Cossus cossus


Sok kártevő specializálódott a fásszárú növényekre, összegyűjtésük és megjelenítésük egy cikkben szinte lehetetlen, azt már könyvnek hívják. Ezért ebben az írásban csak a lomblevelűek törzsében és nagyobb ágaiban pusztító kártevőkről teszek említést. Érdekes, hogy a lomblevelűekben károsítók nem zaklatják az örökzöldeket, és ez fordítva is igaz.
Ezek a károsítók igazi nagy problémát akkor tudnak okozni, ha nem vesszük észre őket időben. Károsításuknak nagyon speciális nyomai vannak, amelyeket a figyelmes kertész időben észlel és beavatkozik. Ellenben ha szemet hunyunk az árulkodó tünetek felett, akkor egy szívünknek oly kedves idős díszfát vagy egy gazdagon termő gyümölcsfát vagy akár egy kisebb gyümölcsöst is könnyen a pusztulásba taszíthatunk.
Az első a legnagyobb. Talán a legkártékonyabb is, bár ez sok mindentől függ.
Nagy farágó lepke – Cossus cossus
Sajnos saját képem nincs róla, de a neten a név alapján megtaláljátok.
Milyen fura név? Méghogy farágó lepke?
Természetesen nem a lepke rág, hanem a lárvája, a hernyó. Olyannyira nem rág a lepke, hogy a táplálék felvételére szolgáló szájszerve csökevényes, így nem is nagyon tud táplálkozni. Tulajdonképpen csak üldögélnek a fa törzsén, olyannyira nyugodtan, hogy még érintésre sem nagyon repülnek el. Színük a fa törzséhez illeszkedő színű és mintázatú, így észrevenni sem könnyű őket. Naphosszat csak várják a párjukat, majd párzás után 700-800 darab tojásukat nagy eséllyel ugyanarra a fára rakják, amelyből kikeltek.
És itt álljunk meg egy kicsit!
Nem táplálkozik a lepke. Ebből az következik, hogy nem él sokáig, tehát a fő ellenségünk nem a lepke lesz, mégis ellene kell felvenni a küzdelmet, mert őt érjük el a leghatékonyabban a vegyszerekkel.
Nem nagyon mozog, nagy eséllyel ugyanarra a fára rakja a tojásait, amelyből kikel, azaz ha nem figyelünk oda, akkor egy hernyó pár év alatt kivégzi a fát. Ugye nem kell magyaráznom, hogy miért?
De lépjünk tovább!
A tojásokat a fa kérgére, kéregrepedésekbe rakja, jó érzékkel az idősebb, vastagabb részekre. Eleve is a nagyobb fákat támadja meg. A két hét alatt kikelő hernyók berágják magukat a kéregbe, majd onnan elindulnak a fa belseje felé. Két évig tartózkodnak odabenn, közben többször vedlenek. A fiatal hernyók kezdetben együtt mozognak és jellemzően felfelé, idősebb korukra szétválnak, és egyesével folytatják útjukat, de ekkor már lefelé, a gyökér felé tartanak. Tehát amíg fiatalok, addig csak keskenyebb és sokkal kevesebb járatban rágnak, később szélesebb járatokban és sokban. Nyilvánvaló, melyik károsítja jobban a fát.
Két évig tartózkodnak a fában, a második év telén a rágcsálékukból készített kamrákban telelnek, majd tavasszal bebábozódnak, és 2-6 hét után kezdenek kelni a lepkék.





Árulkodó nyomok:
1.      A legszembetűnőbb a törzs mellett a földön barna színű morzsalék, amely a hernyó ürüléke és a rágásakor keletkezett famorzsalék egyvelege.
2.      Apró lyuk a fa törzsén.
3.      A kéregből kiálló üres bábhüvelyek, amelyek a rajzást jelzik.
4.      Elhaló kéreg. Ehhez legalább olyan vájtszemű kertészre van szükség, mint a lepke észleléséhez.
5.      Maga a lepke.
6.      Elhaló vastagabb ágak és/vagy kipusztuló fa.




Biológiai ciklusa
Két évig fejlődik a fában, majd a második év tavaszán bebábozódik zömében a fában, de előfordul, hogy a fa alatti talajban.
2-6 hétig van báb állapotban.
Május végén kezdődik a rajzás, felszáll a lepke, amely oly lusta, hogy a fát sem hagyja el. A többség azonban június-júliusban rajzik.
A rajzást követő pár héten belül rakja 700-800 tojását 15-20-as csomókban elosztva.
Két hét múlva kelnek a hernyók, és hatolnak be a fa belsejébe, kezdik meg kétéves fejlődésüket.
Védekezés ellene
A fa belsejében nem érjük el őket, ezért a lepkék, illetve a fiatal hernyók ellen tudunk a leghatékonyabbak lenni.
Rajzásukat május végétől feromoncsapdákkal jelezhetjük előre. A feromoncsapdát 1-1,5 méter magasságban a lombkoronába kell akasztani. Egy csapda 1-1,5 hónapig hatékony, azt követően cserélni kell.
A rajzás függvényében több alkalommal kontakt rovarölő szerrel permetezhetünk.
Amennyiben lyukat észlelünk a fa törzsén, akkor megpróbálkozhatunk vékony drótot feltolni benne, hátha elérjük a hernyót, illetve injekciós tűvel vegyszert fecskendezni a lyukba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése