2014. január 8., szerda

Kerti pálmaliliom (Yukka filamentosa) metszése.

A kerti pálmaliliom családi ház kertek és közterek elterjedt dísznövénye virága. Népszerűsége azért nem összevethető az orgonával, vagy más igen közkedvelt cserjével, virággal.  
Igénytelen, hálás növény. Talajra, vízre igénytelen, gond nélkül megél a rossz minőségű homoktalajon a legmelegebb nyári kánikulában akár öntözés nélkül is. Azt azonban jó, ha tudjuk, hogy jobb talajban, öntözés mellett szebben fejlődik, virághozam egyenletesebb és szebb. Hazánkban teljesen télálló, a legzordabb tartós hidegek sem tesznek benne kárt. A fentiek miatt csak javasolni tudom a kertekbe.
Gondozását sem kell túlzásba vinni, tulajdonképpen mindenféle pátyolgatás nélkül megél a kertben. Amiért mégis érdemes néha beavatkoznunk az életébe az nem más, mint a virághozam. Gondozás nélkül kevesebbet virágzik, metszés hiányában, pedig néhány év alatt csökkenni kezd a virághozam és minőség, majd teljesen el is maradhat. Szűk helyen gyorsabban hagyja abba a virágképződést. Ennek igen egyszerű az oka, hamar kitölti a rendelkezésére álló teret, ezért nem tud több friss tövet fejleszteni. Virágait ugyanis a friss töveken hozza.
Érdemes tehát metszeni. A következőkben ezt mutatom be.
Mint már utaltam rá a virágait csakis új töveken hozza. 

Új tövek az elszáradt mellől kiindulva.


Az elnyílt virágfüzér a tővel együtt elpusztul. Ez a folyamat hosszan elhúzódik. A virág néhány hónap alatt elszárad, de a tő csak fokozatosan hal el, így át tudja adni az energiáit az új töveknek, melyek az elhalt mellett, annak gyökeréből törnek elő.

Felül a haldokló, alul a teljesen elhalt tő. Az alsót teljesen el kell távolítani, míg a felsőből csak a száraz részeket kell kivágni.


Az elszáradt tő komoly fizikai akadályt képez az új hajtásoknak. Ha beszűkült helyen van a növény, akkor a hajtások oldalirányban nem tudnak kitörni a sűrű száraz levélhalom alól, ezért elcsökevényesednek, elpusztulnak.

Teljesen elnyomott pici hajtás. Ha nem szabadítottam volna ki, akkor nyárra teljesen elhalt volna.


Ha mégis áttörné magát, akkor sem tud az új tő megerősödni kiteljesedni, ezért a virágzata is satnyább lesz. Azért, hogy ez ne következzen be közbe kell avatkoznunk. Ragadjunk metszőollót, és távolítsuk el a teljesen elszáradt töveket. Ezt a munkát elég 2-3 évente elvégezni.
Előre szólok nem lesz könnyű munka. A jukka leveleinek csúcsa ugyanis nagyon szúrnak, élei pedig mint a kard pengéi úgy hasítanak. Mindenféleképp védő ruházatban, kesztyűben végezzük.

Hosszú ujjú, dupla falú erősített munkásruhán is ennyire átszúrnak a levelei. 50 tő metszése után így nézett ki az alkarom.


Az elszáradt levelek igen nehezem vághatók, a megfásodott virágszár metszőollóval át sem vágható. A virágszár alatt közvetlenül a föld felett vágható el a régi tő, de ott is csak komoly nehézségek árán, mert a szivacsos, rostos szerkezet igen csak fémálló:) De ez ne vegye el a kedvünket. legyünk elszántak, mert megéri.

Jól alá kell nyúlni a metszőollóval.

Az elhalt tő eltávolítása után az összes száraz levelet szedjük ki a növényből. A már elnyílt, de még el nem halt töveket is pucoljuk ki, szedjük ki a száraz leveleket, és nyírjuk fel az alsó részt.  Majd az egész növény alsó még élő, de már láthatóan sárguló leveleit is vágjuk vissza. Ezek könnyen metszhetők.

Szépen felnyírt és kitisztított tő.


A munka végén egy laza, szellős bokrot kapunk, ahol a növény belseje is kap fényt, így az új tövek könnyen fejlődhetnek.










Metszés előtti és utáni állapot. 



    



   



Méretes növények kora tavaszi metszésekor ügyeljünk arra is, hogy a sündisznók kedvelt telelőhelyei közé tartoznak. Szinte rendszeresen találok bennük sünit, vagy már elhagyott süni fészket. Nagy igyekezetünkbe nehogy belenyúljunk egy alvó példányba.

Elhagyott süni fészek.

A metszés végén keletkezett hulladék leaprítva kitűnő komposzt lazító anyag, vagy akár kerti utak nagyobb növények tövébe takaróanyagként is használható.

Egy nagyobb tőből több zsáknyi anyag kijön.


26 megjegyzés:

  1. Elvégeztem az ifjitást,nem kis munka de megéri

    VálaszTörlés
  2. Koszono a leirast,en is igy gondozom,de meg egy-ket dolgot tanultam belole !

    VálaszTörlés
  3. Én most hétvégén csináltam.Hát nem semmi fizikai munka.Remélem lesz eredménye. :-) Nagyon jó a leírás! Sokat tanultam belőle! Köszönöm! :-)

    VálaszTörlés
  4. Ez egy szuper leírás. Az az igazság, hogy az én növényem kb. 3 éve van meg. Az első évben virágzott, azt a szárat levágtam és azóta nem virágzik. Elég szép zöld, de mintha nem fejlődne, bár a mérete kicsit nagyobb lett. Mindenhol virágzik, csak nálam nem. Nem tudom mit kellenre vele csinálni. Van valami javaslata?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is pont így volt, de idén, hozott egy csomó virágot.

      Törlés
  5. Tanácsot szeretnék kérni a témában. Kb. 10 éves kerti példányt szerettünk volna megszabadítani oldalhajtásaitól, és azokat más helyen elültetni. A meglepetés akkor jött, amikor aláhajolva tapasztaltuk, hogy a hatalmas középső (eredeti) tő, oldalirányban 5 hatalmas hajtást hozott, ami nem önálló, gyökérrel rendelkező "gyereke", hanem oldalsó ágként nyúlnak ki. Fűrésszel tudtuk csak eltávolítani, de szeretnénk megőrizni a 100-120 cm magas szép dús és egészséges 5 db oldalágat is. Az ültetéséhez kérnék tanácsot, egyáltalán lehetséges-e, ezeket a gyökér nélküli vastag törzsű(kb. 10 cm átmérőjű) növényeket megmenteni? A választ előre is köszönöm, üdvözlettel T.Margó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Margó!
      Nem reménytelen a helyzet. Nagy biztonsággal a gyökérrel rendelkező tő fog megmaradni. Őt minél nagyobb földlabdával kell átültetni, ha netán jönne a nagy meleg, akkor árnyékolással és rendszeres öntözéssel kell a kiszáradás ellen védeni, addig, amíg el nem kezd hajtani. Ez várhatóan 1-1,5 hónapon belül bekövetkezik.
      A fűrészeléssel ejtett sebeket fasebkezelővel le kell zárni, erre én a legalkalmasabbnak a Biocera fasebkezelőt javaslom. Semmi esetre sem festéket, vagy valamilyen egyéb légmentesen záró anyagot.
      A levágott hajtásokat árnyékban, akár mélyárnyékban kell földbe, vagy szaporító edénybe ültetni. A lombos részt meg kell kurtítani, úgy, hogy csak a fiatal maximum 2 éves lombozat maradjon meg, a többit alulról le kell vágni lehetőleg minél kisebb csonkkal. Az így megmaradt szárat is meg kell vágni, úgy, hogy maximum 15-20 centi hosszú legyen. Ebből a gyökereztető közegbe 10-15 centit kell benyomni, jó esélyt ad, ha gyökereztető porral kezelik.
      A párologtatás csökkentése érdekében a megmaradt lombozatot érdemes összekötni egy varkocsba.
      Üdvözlettel: H. Ferenc

      Törlés
  6. Az előző kérdéshez (T. Margó) kapcsolódva kérdezném, hogy a nálunk lecsonkolt tövön keletkezett elég nagy, láncfűrésszel ejtett sebet (kb 15x10 cm) le kell-e kezelni valamivel, nehogy a növény elpusztuljon?
    Köszönettel R. Zsigmond

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsigmond!
      Igen. A sebfelületet először is mentesíteni kell a roncsolt részektől egy éles késsel, majd Biocera fasebkezelővel bekenni. Ez a fasebkezelő biztosítja a légzést, megakadályozza a felesleges párolgást, és gomba,- baktériumölő hatásának köszönhetően megakadályozza a fertőződést.
      Üdvözlettel:H. Ferenc

      Törlés
  7. A cikkből számomra nem derül ki, hogy a nyár közepén elvirágzott virágszárat le kell-e most vágni, vagy csak akkor, ha a töve is elszáradt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Iluska!
      Igazából mindegy. Én azért szoktam meghagyni, mert télen a hó,dér,zúzmara,ónos eső berakódástól nagyon mutatós tud lenni. De, ha zavaró az elszáradt kóró, akkor bármikor eltávolítható, de nem tőből, csak a levelek szintjéig visszavágva. Tőből a tél végén teljesen elszáradt állapotában lehet és még akkor sem könnyű.

      Törlés
    2. Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Igazán nagyszerű, hogy máris válaszolt, és ilyen szuperul! Üdv. Iluska

      Törlés
  8. Üdvözlöm. Mi a kerttel együtt vettünk rengeteget, nagyok és hozza a virág szárat is. Rengeteg oldal hatása van és nagyon sok elszáradt rész alul. A kérdésem az lenne, hogy most már késő metszeni és kiszedni a hajtásokat, új helyre ültetni? Hagyjam meg jövőre inkább? Válaszát köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözlöm! Ilyenkor ne bántsa, ugyan nem menne tönkre, de zokon venné, jelentősen visszaesne a fejlődésében. Ősz végén októberben telepítse át, és akkor meg is tudja ifjítani metszéssel. Az átültetési utáni évben virágzásra kevésbé lehet számítani.

      Törlés
    2. Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!

      Törlés
  9. Tanácsot szeretnék kérni a kerti yuccáimon nincs virág.Mit csináljak hogy virágozzanak.Gyönyörűek,szép nagyok és már vannak fiókjaik is.Előre is köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erzsébet!
      Nem tudom mennyi idős a növény, de kell neki 4-5 év amég virágzóképes lesz. A virágképződéshez fény, megfelelő tápanyagellátás, és nyáron öntözés is szükséges. Jó lenne több információval rendelkezni a yukkájáról, ahhoz, hogy pontosabban tudjak segíteni.
      Üdvözlettel: H. Ferenc

      Törlés
  10. Köszönöm a gyors választ, .Még nincsen 5 éves, fény van , öntözés is , tápot nem igazán használok.Volt egy nagy yukka amelynek a földből jöttek a hajtások és azokat sorban átültettem igy lett vagy 10 yukka egy sorban, szépek, egészségesek, nagyok, szépen fejlődnek,,,

    VálaszTörlés
  11. Nagyon sok hasznosat olvastam a növény gondozásáról!

    Mi a házzal együtt örököltük meg a növényt, nem tudom mennyi idős lehet, de szinte biztos, hogy nem jó helyen van: szinte egész nap árnyékos a helye ugyanis. Nem is virágzik. Szeretném átültetni a kert naposabb részére, kérdésem, hogy melyik hónapban érdemes?

    Köszönettel: Eszter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Eszter!
      Ősszel, tél elején szeptember közepétől október végéig a legjobb átültetni, szétosztani a tövét, szaporítani.
      Üdvözlettel:

      Törlés
  12. ÜDVÖZLÖM. NEKEM OLYAN KÉRDÉSEM LENNE, HOGY VAN EGY GYÖNYÖRŰ NAGY KIFEJLETT NÖVÉNYEM, AMI KÉTSZER IS VIRÁGZIK. TAVASSZAL ÉS ŐSSZEL,DE SZERETNÉM ÁTÜLTETNI LEHETSÉGES? MEG MARAD?

    VálaszTörlés
  13. Természetesen. A legjobb időszak az átültetésére ősztől kora tavaszig. Fagymentes időben bármikor átültethető. Az átültetés után előfordul, hogy csökken a virághozama, vagy egy-két évet ki is marad. Miután a növény visszaerősödik ismét visszatér a szokásos virágzása.

    VálaszTörlés
  14. Üdvözlöm tanácsát szeretném kérni az alábbiak szerint. 2020 november első hetében ültettem át öt darab törzses pálmaliliomot. öltöztem őket télen amikor nem volt vagy. ki a levelek világoszöldre szineződtek. Hogy néznek ki a növények mintha haldokolnának. Hogy tudnám őket megmenteni?
    Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  15. Üdvözlöm azt szeretném kérdezni hogy október elején át ültettem és minden levelét le vágtam ki fog hajtani meg fog maradni?

    VálaszTörlés
  16. Üdvözlöm! Olyan kérdésem lenne, hogy a falumban belvízelvezetést végeznek, és az árkunk partján lévő pálmáimból, 1-2 bokrot teljesen ledíbolták a munkások, a gyökere maradt a földben. Van esély rá, hogy újra kihajtson? Válaszát előre is köszönöm szépen! Szép napot kívánok!

    VálaszTörlés