2012. március 7., szerda

Hortenzia metszése


A hortenzia szó alatt az átlagember fejében és lelki szemei előtt egy bizonyos növény jelenik meg. Többnyire virágüzletekben találkozik ezzel a növénnyel, ritkábban házikertek kerítése mögött megbújó növényekkel társítja. Alapvetően nincs is ezzel baj. Nem szükséges részletes botanikai jellemzéssel rendelkeznünk ahhoz, hogy szimpatizáljunk ezzel a virággal. Teljesen más a helyzet azonban akkor, ha kertünkbe szeretnénk telepíteni belőle, és sikeres gondozásába akarunk fogni. Ugyanis több fajta hortenzia létezik, melyek mindegyike mást és mást kíván. Mivel most a metszéséről írok, ezért ebben a cikkben a metszési sajátosságokat veszem sorra.
Nézzük a főbb fajtákat.

Hydrangea arborescens – Cserjés hortenzia

Cserjés hortenzia
Hydrangea paniculata – Bugás hortenzia
Bugás hortenzia

Bugás hortenzia

Hydrangea quercifolia – Tölgylevelű hortenzia

Tölgylevelű hortenzia

Hydrangea macrophylla – Kerti hortenzia

Kerti hortenzia


Hydrangea serrata – Fűrészes hortenzia

Fűrészes hortenzia


Hydrangea seemannii – Hosszúlevelű hortenzia

Hosszúlevelű hortenzia

Hydrangea anomala sups. petiolaris – Kúszó hortenzia

Kúszó hortenzia



A metszés megkezdése előtt fontos megállapítanunk, hogy melyik fajta hortenziánk van. Ebben segíthet a fajtákról felrakott fényképek.
A metszés következő állomása a növény állapotának felmérése. Miket is keressünk, miket vizsgáljunk?

-          Fagyási sérülések. A fagysérült vesszők, rügyek barnák, a háncs megsértve barna, a rügy kettévágva szintén barna színű.

Látszik az elbarnult csúcsrügy, valamint alatta a hajtás is ráncos, ami tipikus jele az elhalásnak.

-          Betegségek, kártevők jelenléte. Tél végén többnyire a teknőspajzstetűvel, vagy valamilyen vesszőbetegséggel találkozhatunk. Ha a vesszőn foltokat, elszíneződéseket, netán apró kiemelkedő pöttyöket látunk, akkor valamilyen betegséggel állunk szembe.

-          Idős-fiatal vesszők mennyiségét, egymáshoz viszonyított arányát.

-          Fizikai sérüléseket. Télen könnyebben törnek a vesszők, mert elvesztik rugalmasságukat. A nedves hó, lerakódott ónos eső, zúzmara a súlyuk miatt könnyen ágtöréseket okozhatnak.

-          A hortenzia alakja, formája, ágak növekedési iránya. Kedvezőtlenül fejlődött (földhöz közel fekvők, csavarodottak stb.) vesszők a növény alakjának szétesését okozzák, ezért ezeket célszerű eltávolítani. A csavarodás, tekeredés oka lehet betegség is.

-          A növekedés erélye. Minden fajtának megvan a rá jellemző éves növekedési produktuma. Ha ettől jelentős mértékben elmarad, akkor valami problémája van a növénynek.

A metszés ideje.

A fajták közti egyik legfontosabb metszési különbség a metszési időben van. E szerint két időpontot különböztetünk meg:

-          tavasszal, virágzás előtt metszük a cserjés, bugás, tölgylevelű hortenziát,

-          nyár végén, virágzás után metszük a kerti, fűrészes, kúszó hortenziát.

A metszés menete.
Alakító metszés.
Ha egy frissen telepített fiatal hortenziánk van, akkor a metszése során fő célunk az formájának kialakítása, megfelelő számú, és fejlettségű hajtás képzése. Ennek érdekében a hajtásokat metsszük vissza. A visszametszés mértéke legalább 2/3-os legyen, azaz a vesszők hosszának kétharmadát vágjuk le.

Fenntartó, vagy rendszeres metszés.
Távolítsuk el a sérült, beteg hajtásokat. Ha a hajtást fizikai sérülés érte, akkor teljes eltávolítása előtt mérlegeljünk. Ha szépen fejlődött, erős hajtás sérült, és a sérülés mértéke nem haladja meg az 50%-ot, akkor eltávolítás helyett vágjuk vissza az egészséges részig.

Távolítsuk el a satnya, gyenge hajtásokat. Amennyiben a növény jó erőben van, akkor egy év alatt sok friss hajtást hoz, melyek mindegyikére nincs szükség, mert általuk túl sűrű lenne a bokor, ezért a leggyengébbeket távolítsuk el.

Távolítsuk el a talajon fekvő, és az összevissza, kuszán fejlődött hajtásokat.

Távolítsuk el a nagyon öreg, idős hajtásokat, azért, hogy legyen helyük az új, erős, virágzóképesebb hajtásoknak.

A két csoport metszése eddig a pontig megegyezett. Itt azonban ketté válnak útjaik, pontosabban négyfelé.
Az első csoport azoké, amelyeket tavasszal metszük, tehát virágaikat az az évi hajtások végén hozzák. Ők a:
Hydrangea arborescens – Cserjés hortenzia
Hydrangea paniculata – Bugás hortenzia
A megmaradt hajtásaikat 1/3-al kurtítsuk meg. A visszavágást egészséges rügyig tegyük meg. Ezzel elérjük, hogy minden hajtás további 3-4 hajtást fejlesszen, és mindegyik új hajtás végén virágot hozzon.
A második csoport, ami gyakorlatilag nem is csoport, hanem egy fajta, és az elsőhöz kapcsolódik a:
Hydrangea quercifolia – Tölgylevelű hortenzia
Amit főként érdekes levele, és őszi lombszíne miatt telepítenek, ezért nem elsősorban a virághozam a lényeg. A megmaradt hajtások mindegyikének visszakurtítása jelentős lombfelület csökkenést idézne elő, ezért a hajtások csak felét vágjuk vissza.
A harmadik csoport tagjai virágait jórészt az előző évi hajtásokon hozzák, ezért tavaszi jelentős mértékű metszésükkel eltávolítanánk a virágokat is.

Hajtásnak indult élő csúcsrügy.

A fenti képen egy csúcsrügyet hosszanti tengelye mentén vágtam el. A rügy alatt a kiváló szigetelést nyújtó szivacsos bél ltáható. A rügyet takaró külső levelek barnák, de belül jól látható az élő zöld rügy. A rügyben láthatunk egy pici gömbszerű foltot, ez a virágkezdemény.

Ha mégis erős késztetést érzünk tavaszi metszésükre, akkor csak a beteg, sérült, öreg, kuszán fejlődött hajtásokat távolítsuk el.  A csoport tagjai:
Hydrangea macrophylla – Kerti hortenzia
Hydrangea serrata – fűrészes hortenzia
Metszésük fő ideje a virágzás után, nyár végén van, de vigyázzunk, nehogy átcsússzunk az őszbe, mert ekkorra már kialakulnak a virágrügyek, és ugyanúgy azok eltávolításával jár a metszés, mint a tavaszi időponté. Virágzás után, ha tavasszal nem metszettük őket, akkor hajtsuk végre a fenntartó, vagy rendszeres metszésben leírtakat. Ezt követően az erősebb hajtásokat 1/3-al kurtítsuk meg, a gyengébb hajtások csúcsát csípjük vissza.

A negyedik csoport ismét csak egy tagból áll a
Hydrangea anomala subsp. petiolaris – Kúszó hortenzia
Metszése speciális növekedése miatt tér el a többiekétől. Mint a neve is tartalmazza kúszik, azaz képes nagy felületeket benőni, támrendszerhez igazítva függőleges felületeket eltakarni. Metszését elvirágzás után, nyár végén végezzük. Virágzás után minden olyan hajtást távolítsunk el, ami túlnyúlik a támrendszeren és nincs módunkban hozzáigazítani, tehát szükségtelen számunkra. Olyan hajtásokat, amik túlnyúlnak, de üres foltokat fedhetnek be:
- ha nagyobb teret kell takarniuk, akkor a végéből csípjünk le 10-15 centimétert,
- ha csak kis területet kell takarniuk, akkor 2-3 rügyre vágjuk vissza.
Az elvirágzott hajtásokat 1/3-al kurtítsuk meg. A sérült, beteg hajtásokat egészséges részig visszavágva távolítsuk el.

Végül néhány kép azoknak, akik feltétlenül metszeni szeretnék tavasszal a Kerti hortenziát.

Élő vesszők balra, holt vesszők jobbra. A különbség magáért beszél.


Kerti hortenzia metszés előtt fent, és metszés után lent. Mint korábban írtam, eltávolítottam a beteg, sérült, elfagyott, valamint a földön fekvő, és a vékony vesszőket.


Vannak esetek, amikor a földhöz közeli vesszőt, nem szükséges tőből eltávolítani, mert az egy elágazódásból ered, és az elágazódás másik vesszője egészséges, felfelé törő. Ekkor csak a rossz irányba fejlődött ágat távolítjuk el. Ezt mutatják a lenti képek.


A hajtás metszés előtt fent, és metszés után lent.
 
 



8 megjegyzés:

  1. Kedves Ferenc!

    Először is nagyon szépen köszönöm a részletes leírást a hortenziák metszéséről. Nekünk kerti és fűrészes hortenziánk van, így nyár végén kellett volna metszenem a leírása szerint. Viszont még mindkettőn van virág. Ez nem gond? Vagy azokat az ágakat nem metszi meg? Az sem probléma, hogy még teljesen zöldben van a növény? Metszhetem még ilyenkor, vagy már nem lenne szabad?

    Köszönöm szépen előre is!

    Üdvözlettel,
    Kiss-Kasza Noémi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Noémi!
      Bocsi, de elkerülte a figyelmem a kérdés. Bár már késő a válasz, de talán a jövőben még hasznos lehet. Ha még bőszen virágzik a nyár végén, akkor jó gazdája vagy, jól érzi magát a növény nálad. Ekkor a nyíló hajtásokat hagyd érintetlenül és csak az elnyíltak metszésével foglalkozz. A kertész szakma nagyjai, azon belül is a metszésben és növényélettan terén profik egyre inkább azt vallják, hogy a növény számára kedvezőbb a zöld állapotban történő metszés. Saját tapasztalataim is ezt támasztják alá, így tehát a jövőben ez se okozzon problémát.

      Törlés
  2. A fürészes hortenziáról sajnos keveset tudtam meg. De a többit köszönöm.

    VálaszTörlés
  3. Próbálok alapos és részletes lenni, de ez nem mindig sikerül. Jön a tél és lesz egy kis nyugalom a napjaimban ez alapot ad arra, hogy kiegészítsem a hortenziás cikket. Remélem, ha télen visszalátogat ide, már szerepelni fognak a hiányzó információk.
    Üdvözlettel:

    VálaszTörlés
  4. Kedves Ferenc,
    Kicsit tanácstalan vagyok, mert van két gyönyörű hortenziám, amiket idén vásároltam és fogalmam sincs, hogy kint hagyhatom-e őket télre. 6.emeleti teraszon vannak most cserében, és jövőre egy nagyon nagy balkonba kerülnének végleges helyükre, de lehet, hogy akár már most is kiültethetem őket? Vagy télre még vigyem őket fagymentes helyre? Válaszát előre is nagyon köszönöm!!
    Üdv,
    Andrea

    VálaszTörlés
  5. Kedves "Kertember"!
    Tavaly vettem észre a hortenziáimon néhány fehér, eddig sosem látott állatka jelenlétét. kb. 3-4 mm hosszú és másfél-2 mm széles, a fej résznél egy halványka drappos, nem túl kemény kitin látható. Rátapadt a szárra. Nem tudtam mire vélni, mintha nikecell ragadt volna rá, nem okozott semmilyen száradást vagy rágást, de azért lepermeteztem rovarölővel. Az idén sokkal több jelent meg, egész ágakat, levelek fonákját lepték el és az egyik különleges Hydrangeanál szárak elszáradását okozta. (nem tudom, milyen fajta, a paniculatahoz hasonlít a levele, de jelentéktelen, apró zöld virága van.) Mellette a panicilatákra nem terjedt át, viszont a macrophyllán is vannak, nem nagy számban, de ott ismét nem okozott semmilyen elváltozást. Mi lehet ez? hogyan kell ellene védekezni. Gyanítom, hogy tavaly már későn vettem észre és akkor már bebábozódtak és kirepülhetett belőle a kifejlett rovar (amit persze nem láttam). köszönettel: Bálint Edit

    VálaszTörlés
  6. Kedves Edit!
    A leírás alapján nem tudom mi lehet az. Tippelni tudnék, de annak meg mi értelme lenne. Kérem készítsen képet róluk, ha lehet közelit, és küldje el a kertember@gmail.com címre.
    Kép alapján remélem tudok segíteni.
    Üdvözlettel:
    Ferenc

    VálaszTörlés