Napjainkban az
aszályra hajlamos területeken a cirok termesztése mindinkább a kukorica
alternatívájaként kerül napirendre, aminek számos oka van. A cirok termesztése
nem új a magyar termelők számára, hiszen a 30-40 évvel ezelőtt jelentős
területen termesztették, viszont a rendszerváltozás után a területe jelentősen,
közel 60%-kal csökkent. Az elmúlt időszakban évről- évre ismét egyre nő a
cirokkal bevetett terület nagysága, ami az idén várhatóan 17-19.000 ha lesz.
A cirok egy afrikai eredetű növény, ami a
Fűfélék családjába tartozik. Jelenleg a világon az 5. legnagyobb területen
termesztett gabonaféle.
Tájképi elemnek sem utolsó. Fáradt sofőr szemeknek is nyugtató látvány nyújt egy ilyen egységes cirokföld. |
Öt különböző típusú cirkot termesztenek,
amelyek felhasználása sokrétű:
• szemes (emberi fogyasztás, állati takarmány, bioethanol előállítás)
• siló (állati takarmányozás)
• cukor (emberi fogyasztás, bioethanol előállítás)
• biomassza (biogáz előállítás)
• szudáni fű (állati takarmányozás, biogáz előállítás)
• szemes (emberi fogyasztás, állati takarmány, bioethanol előállítás)
• siló (állati takarmányozás)
• cukor (emberi fogyasztás, bioethanol előállítás)
• biomassza (biogáz előállítás)
• szudáni fű (állati takarmányozás, biogáz előállítás)
További jellemzője, hogy:
• GMO mentes
• glutén mentes
• gyakorlatilag toxin mentes
• gyakorlatilag tannin mentes
• a szemes cirok beltartalma hasonló a kukoricáéhoz, de kedvezőbb az aminosav- összetétele, illetve 1-3%-kal magasabb a fehérjetartalma
• GMO mentes
• glutén mentes
• gyakorlatilag toxin mentes
• gyakorlatilag tannin mentes
• a szemes cirok beltartalma hasonló a kukoricáéhoz, de kedvezőbb az aminosav- összetétele, illetve 1-3%-kal magasabb a fehérjetartalma
Kiemelkedő szárazságtűréssel rendelkezik,
egységnyi mennyiségű szárazanyag előállításához kb. 50%-kal kevesebb vizet
használ fel, mint a kukorica. Az elmúlt évek egyértelműen bizonyították, hogy
ugyanazon a termőhelyen aszályos körülmények között a cirok termése, legalább
10-15%-kal meghaladta a kukoricáét.
További előnye, hogy nem igényel olyan intenzitású növényvédelmet,
tápanyag- visszapótlást, mint a kukorica. Kevésbé érzékeny a terület
minőségére, olyan helyeken is eredményesen termeszthető, ahol egyéb kultúrák
egy átlagos évben nem, vagy csak alig termelnek nyereséget.
További speciális felhasználási területe a vadásztársaságok, ahol
a vadföldbe vetett szokásos kultúrák helyett egyre többen választják a cirkot,
mert a tapasztalatok alapján az egyik legjobb megoldást kínálja a vadak számára
ezeken a területeken.
A cirok az alternatív növények táborába
tartozik, azaz könnyen beilleszthető a vetésváltásba, növeli a növénytermesztés
diverzitását és mindezek mellett bővíti, vagy adott esetben kiegészíti a széles
körben elterjedt felhasználási irányokat, lehetőségeket.
A magyarországi viszonyok tekintetében az
alternatív növények közül a cirok kiemelkedő szereppel bírhat, hiszen kedvező
növénytermesztési sajátosságaik mellett olyan speciális felhasználási
lehetőségeket rejt (lásd fenti felsorolás), amelyek indokolttá teszik a hosszú
távú gondolkodást.
Egyik
legígéretesebb felhasználási területe a funkcionális élelmiszerek előállítása.
A cirkot már régóta használják a humántáplálkozásban.
A funkcionális élelmiszerek olyan feldolgozott élelmiszerek,
amelyek élettanilag kedvező hatású komponenseket tartalmaznak, erősítik a
szervezet védekező mechanizmusait, csökkentik a betegségek kialakulásának
kockázatát, továbbá javítják a fizikai állapotot.
Az étkezési célú növénytermesztés egyik
fontos értékmérő mutatója a nyersfehérje-tartalom. A napjainkban
köztermesztésben lévő fajták esetében a nyersfehérje-tartalom a cirok esetében
11–13%. Az étkezési búza nyersfehérje-tartalma 12–14% körül alakul, de ebben az
esetben fontos kiemelni annak összetételét is, ugyanis a nyersfehérjének
átlagosan 26–30%-a a nedves sikér, vagyis a vízoldhatatlan fehérjeváz, ami
gliadinokból és gluteninekből épül fel. A gliadinok mennyisége a búzalisztben
meghatározó, ugyanis adott esetben komoly egészségügyi kockázatok hordozója
lehet.
A humántáplálkozás ezen vonatkozásában, mint
funkcionális élelmiszer, kiemelkedő szerepe lehet a szemes ciroknak. Számos
szakirodalomban találkozhatunk annak megállapításával, miszerint ezek a
növények nem tartalmaznak glutént. Ezen ismeretek fényében a cirok alapú
élelmiszerek alapvető fontosságúak lehetnek a gluténmenetes, vagy csökkentett
gluténtartalmú étrend kialakításában.
Termése, magja különböző érettségi fázisokban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése