A szamócát sokan a
gyümölcsök királynőjének tartják. Meg kell mondanom, hogy nem jogtalanul. Bár
nekem nem a szamóca a legkedveltebb gyümölcsöm, de kecses megjelenése, élénk
színe, zamatai, lágy íze méltán emeli királynői magasságokba.
Beltartalmi értéke kiváló.
88-91% vizet, 6-8% cukrot, 1,5-1,8%
szerves savat, 1,2-1,5% cellulózt, 0,5-1% fehérjét, 40-100 mg C vitamint és
jelentős mennyiségű ásványi sót, főleg káliumot, kalciumot, foszfort,
magnéziumot és vasat tartalmaz. Anyagcsere élénkítő és étvágyfokozó hatása van.
pezsgős poharak szélén kimondottan jól mutat, Sangria kedvelők is
előszeretettel eszegetik kedvenc italuk mellé. Fogyasztás, tartósítás
szempontjából is sokoldalú növény. Fagyasztható, befőzhető, szárítható és
nyersen is fogyasztható. Lekvárok, dzsemek, szörpök, ivólevek, aszalvány,
befőttek készíthetők belőle. Sőt újabban a szamóca bor is felkapottá vált.
Gyökérnövekedése az egész
vegetációs időszak (március- november) alatt tart, de elkülöníthetünk két fő
időszakot:
1. Tavasszal a levelek képződése előtt megindul a
gyökérfejlődés, és biztosítja a kezdeti gyors startot a növénynek.
2. Nyár végén pedig alapot biztosít a megújulásnak, az új
levelek kifejlődésének, a tő megerősödésének, és a telelésre való
felkészülésnek. A nyár végi intenzív gyökérnövekedésnek köszönhető az őszi
telepítési időszak is.
A gyökérnövekedés
megindulásához tavasszal 5-6 fokos talajhőmérséklet szükséges. Fontos ezt
megjegyeznünk, észben tartanunk, ugyanis fagyzugos, hideg helyeken pont emiatt
sokkal később indul fejlődésnek a szamóca. Itt van jelentősége a
talajtakarásnak is, ami a szamóca esetében is kétélű dolog lehet. Túl korai
takarás szigeteli a téli hideg talajt, azaz nehezebben tudja azt felmelegíteni
a tavaszi napsugár. Megmondom őszintén, hogy én állandó takarást alkalmazok a
szamócánál. Tapasztalom a későbbi fakadást, de ez nem zavar, mivel az így
takart állomány sokkal egységesebben telel, a tövek erőteljesebbek, mint a nem
takart kontroll területé.
A gyökérfejlődés optimuma
15-20 fok között van. Kánikulai napokon a fejlődés leáll, extrém szárazság
mellett gyökérkárosodás állhat be. A szamóca gyökere oldalirányban 80-100 cm
átmérőjű kört foglal el, mélységben 15-20 centiméterig hatol a talajba. A
gyökerek zöme azonban 40-50 centiméter átmérőjű körben helyezkednek el. Ez
nagyon jól megmutatja számunkra, hogy milyen sor,- és tőtávolságra telepítsük.
Gyökértörzsének tőrózsában
álló, levelekkel borított föld feletti része a talajfelszín közelében az
oldalrügyekből elágazódásokat és rajtuk új tőrózsákat képez. A kacifántos
mondat nem az ostorindákat takarja, hanem azt, hogy az egy szál palántaként
elültetett növény terebélyesedik, egy gyökérre épülve több tő különíthető el.
Ültetni egy gyökértörzses
és egy tőrózsával rendelkező példányt szoktunk, amely 3 év alatt éri el
maximumát, mind fejlettségben, mind pedig termésmennyiségben. Ezt követően a tő
öregedésnek indul, megújulása vontatottá válik, termés mennyisége, mérete és
minősége csökken.
Tőrózsája alsó leveleinek
hónaljában lévő rügyeiből hosszú ízközű, kúszó jellegű hajtásokat, ostorindákat
fejleszt. Az indaképződés már a virágzás idején megkezdődik. A virágok
eltávolításával erőteljesebbé válik. Ez akkor lehet fontos, ha van egy nagyon
jó tulajdonságokkal rendelkező tövünk, és azt szeretnénk továbbszaporítani.
A szamóca tavasszal 8-12
naponként hoz egy új levelet, egy-egy új levél kifejlődéséhez 21-30 nap
szükséges, melyek 1-3 hónapig életképesek, majd elszáradnak, elpusztulnak,
átadják helyüket az új leveleknek. A tavasszal képződött levelek hosszabb
nyelűek, és nagyobb levéllemezűek, mint az a nyár végi, ősziek. Az ősziek már a
télre készülnek tömzsibbek, jobban tömörödnek, védik az tövet. Nagyon fontos az
áttelelt levélszám, mert ők biztosítják majd az energiát a kezdeti fejlődéshez.
A virágrügy kialakulásának
feltétele az egyszer termőknél a rövid nappalok, a többször termő fajták a
nappal hosszúságra nem érzékenyek.
Virágai hímnősek,
öntermékenyek, megporzásukban a méhek, legyek és rovarok segítenek.
A szamóca fejlődésére
jellemző, hogy tavasztól nyár közepéig a vegetatív részei fejlődnek, azaz a
levél, szár, termés, gyökér, majd a nappalok rövidülésével, a hőmérséklet
csökkenésével a generatív fejlődési szakasz következik, ami a virágrügyek
kialakulását jelenti. A nyár végi őszi időszaknak meghatározó szerepe van a
jövő évi termésben, ekkor dől el, hogy mennyi virág is lesz a szamócán, a
tavasztól nyár elejéig tartó időszak pedig azt dönti el, hogy a virágból
mennyi, és milyen minőségű termés érlelődik.
A szamóca termeszthető
szabad földben különféle edényekben, zsákokban, erkélyen, teraszon, termesztő
létesítményben, sőt legújabb módja a hidrokultúrás termesztés, ami abszolút
talajnélküliség jelent. Itt a termesztés már elválik a talajtól, a növény
gyökere egy folyamatosan áramló folyadékban van, a folyadékot egy számítógép
vezérlete szerkezet tartja olyan állapotban (pH, oxigénszint, tápanyagok), mely
a szamócának a legoptimálisabb. A nagyon korai eper jelentős része már így
termesztődik.
Telepítésének két fő
időszaka ismert. Ezen kívül bármikor ültethető. A két fő időszak előnye, hogy
termőre fordulása, és termésmennyisége ekkor tervezhető a legjobban.
1. tavasszal március végétől-május végéig, ekkor nagyon
kevés termésre számíthatunk a telepítés évében, sőt május után telepítve a
virágát már ki is kell törnünk azért, hogy jobban tudjon koncentrálni a jövő
évi termésre.
2. nyár végén augusztusban, egyes szakirodalmi adatok
szerint augusztus 20-ig, ekkor ültetve van elég ideje, hogy a következő évre
felkészüljön, kialakulnak a virágrügyek, szép termésre számíthatunk, én ez
utóbbit részesítem előnybe.
Talajban nem túl válogatós.
Előnyben részesíti az enyhén savanyú, tápanyaggal ellátott, levegős, és pangó
víztől mentes talajokat. A pangó vizet egy-két napig sem viseli el
gyökérkárosodás nélkül.
Szüret utáni teendők.
A talajtakarásnak, az elmúlt őszi szervestrágyázásnak, és a folyamatos öntözésnek köszönhetően nekem elég szép állapotban van az eprem nyár végére. Sok helyen siralmas állapotban találom. Téves azt gondolni, hogy letermés után magára kell hagyni a növényt. aki így tesz, az a jövő évi termésről mond le.
A letermést követően a
szamócának több energiája marad az ostorindák fejlesztésére. Az indák
képződését a hosszú nappalos megvilágítás , és a magas hőmérséklet is
indukálja. A képződés üteme a rendszeres öntözés, és jó tápanyag ellátottság
(elsősorban nitrogén) mellett robbanásszerűen növekedik.
Sajnos nem a legjobb kép, de biztos vagyok abban, hogy mindenki tudja mik azok az ostorindák a szamócán.
Az indák megtartása
csak akkor indokolt, ha szaporítóanyagnak neveljük őket (erről korábban már
írtam), minden más esetben el kell őket távolítani mert:
·
hiányuk növeli a
szamócatő oldalelágazódásainak számát, azaz erősödik, nagyobbodik a tő,
·
elősegíti a
rügydifferenciálódás arányát, a virágzatonkénti virágok számát,
·
növeli a
terméshozamot,
·
könnyebbé teszi
az ápolási munkát,
·
nem sűrűsödik be
az állomány, ezáltal a betegségek számára sem válik optimálissá a mikroklíma.
Mivel a tavaszi lomblevelek
már nem élnek sokáig (lásd fentebb a levél élettartama), és rajtuk amúgy is
betegségek jelennek meg, terjednek el, ezért érdemes tőlük megszabadulni a
szüretet követően.
Elöregedett beteg tavaszi levél. Sőt a közeli képen látni egy szárat is, amin szintén megjelent a betegség, hosszanti sötétbarna foltként látható.
De az eltávolításuknak ettől sokkal jelentősebb okai is vannak.
Ezek:
·
az idősebb tavaszi
levelek vegetatív növekedést serkentő hormonokat termelnek, melyek gátolják a
virágrügyképződést, így kedvezőtlen hatással vannak a jövő évi termésmennyiségre,
·
kedvezőbb lesz az
oldalelágazódások, és nyári levelek fejlődése,
·
hatékonyabb
növényvédelmet tesz lehetővé, eltávolításukkal már eleve sok károsítótól
szabadulunk meg,
·
javulnak a
rügydifferenciálódás feltételei,
·
könnyebben
gondozható az ültetvény.
Az indák és a lomb
eltávolításán túl a letermett dudvaszárakat is ki kell vágnunk.
Házi kertben kézi módszerrel végezzük, egyszerűen metszőollóval
vágjuk ki. Természetesen erre alkalmas metszőollóval. A túl bumfordi ollókkal nem férünk oda a gyenge levél,- virágszárakhoz. Erre a célra a legalkalmasabbak a kis méretű mellévágós metszőollók. Metszőollókról másik cikkemben írok részletsebben.
Nagyüzemi körülmények között nem is metszésnek hívják ezt a nyár végi műveletet, hanem kaszálásnak, vagy égetésnek. Ott ugyanis nincs idő, és költség arra, hogy kézzel bíbelődjenek a feladattal, ezért gépi kaszával egyszerűen lekaszálják a szamócát, vagy lánggal leégetik a föld feletti részt. Mi azonban ne kövessük ezt otthon. A letermett tövekről távolítsunk el mindent, kivéve egy-két fiatal, még teljesen ki nem fejlett levelet.
A metszés után a lenti kép alakul ki. A szamóca ültetvényünk szinte teljesen kopasszá válik. A képen jól látni a kezeletlen és a már kezelt rész közötti kontrasztot.
Ne féljünk elvégezni a munkát, mert az eper gyorsan új leveleket hajt, megerősödik. A munka után 3 héttel már így néz ki az ültetvény.
Olyannyira megerősödött három hét alatt, hogy már indákat is fejleszt, aminek annyira nem örülök, ezért ismét eltávolítottam őket, annak érdekében, hogy ne vessék vissza a virágrügy differenciálódást.
A metszés után pótoljuk a tápanyagot. én frissen szedett baromfi trágyával oldottam ezt meg. Egyszerűen ráterítettem a régi, talajtakaró rétegre.
Majd, mivel az idei és tavalyi nyár is bizonyította, hogy nincs annyi időm a kert öntözésére, amennyire szükség lenne, ezért úgy döntöttem, hogy automatizálom a gazdasági kert öntözését is. Így a szamócához csepegtető öntözőrendszer alakítottam ki.
Ez egy nagyon hasznos rendszer, és ami fontos víztakarékos, közvetlenül a növény gyökeréhez juttatja a vizet, így nem kedvez a betegségek terjedésének sem, nem úgy, mint az esőztető öntözés.
De az öntözésekről máshol írok részletsebben. Két soronként kell kihúzni egy csövet, melyet fémkampóval rögzítettem a talajhoz.
A kialakítás gyors, és nem is drága. Egy méter cső ára 140,-Ft. persze vannak ennek különféle változatai, melyek lehetnek drágábbak, vagy olcsóbbak. nekem ez vált be, ezért ezt javaslom mindenkinek.
Az öntözés megoldása után a területet ismét leterítettem talajtakaró anyaggal, ami esetemben leylandi ciprus apríték. Azért ez, mert az eper enyhén savanyú talajt kedvel, és a leylandi apríték pont ezt nyújtja. Így néz ki az eperágy a unkák után.
Bíztatok mindenkit, akinek eperágya van, hogy azonnal kezdje meg a munkákat. Az eper is hálás növény, minden gondoskodást meghálál.
A végén egy kis önreklám. Honlapomon http://www.kertember.hu/ működő webáruházban a munkákhoz minden szükséges anyag, kellék beszerezhető. Metszőolló, eperpalánta, tápoldat, öntözőrendszer alkatrészek. Ha valami még sincs fenn az csak azért lehet, mert még nem volt időm feltölteni. Érdeklődjetek felőlük.
Kedves szamoca-szakerto!
VálaszTörlésHa ideje engedi,kerdeznek:)
A kertunk egyik sarkaban vad szamocas resz van,szep nagyokat terem,es nem tudom lekaszalhstnank- e ,most hogy mar vegzett a termesevel? Mi tenne jot neki? Koszonom ,ha valaszol:)
Angi
Inkább abeteg leveleket leszedni és három évenként ültesse át.
VálaszTörlésA földi eper nálunk most kezd érni. A tövek ezzel egyidejűleg elég sok kacsot hoznak, a végükön ott van a kis palántának való új hajtás, ami több helyen már gyökeret is engedett. A kérdésem az lenne, hogy az eper szemek nagysága érdekében eltávolítsuk-e ezeket maradéktalanul? Az ágyás 3-ik éves ebben az évben, ezért viszont a szaporítóanyagra is szükség lenne. Vagy hagyjunk legyökerezni néhányat, amiből ősszel új ágyást alakítsunk majd ki?A tanácsát előre is köszönöm L. Éva
VálaszTörlésKedves Éva! Most ne háborgassa a növényt, ne terelje el a figyelmét a termés fejlesztésről érésről. Majd, ha letermett, akkor bőven ráér kiritkítani a kacsokat és csak ozakat meghagyni, amelyekből augusztusban új állományt tud nevelni.
TörlésTisztelt Szakember Úr!Eper ágylásom 2. éves, 2 soros, egy méteres sortávolság 40 cm-es a tőtávolság.Tavaly ősszel a sorközét marhatrágyával beástam, vigyázva, hogy a tőközükbe ne kerüljön. Idén tavasszal rengeteg virágot hozott, melyből nagy mennyiségű termés fejlődött. A probléma éréskor indult, jelesül, a levelek széle elkezdett száradni, ámbár az érés továbbra is zavartalul folytatódik, most kezdi a negyedik érési ciklusát. A föld agyagos-homokos jellegű, öntözést bőven kap,ásott kútból termeljük a vizet tárolóba, és másnap locsolunk, vagyis nem hideg a víz, amikor öntözünk, alkalmanként Biosol Fortét kapálok a tövek közé, virágzás befejeztéig, az érés elejéig. Gyanítom, gogy kálium hiánya lehet a területnek, legalább is internetes kutakodásom alaján. Mi a véleménye, érés után vágjam le a leveleket, és locsolgasssam káliumos öntözővízzel? Gondoltam, jövőre úgy is három éves lesz, így új telepítés is szóba jöhetne. Válaszát előre is köszönöm. Üdv.
VálaszTörlésKedves Katalin!
TörlésKépek nélkül nagyon nehéz bármit is mondanom. Az a leírásából biztosnak tűnik, hogy a nitrogént kicsit túlzásba viszi, akár ez is okozhat levél égést. Az agyagos-homokos talajokban általában megfelelő a kálium szint, esetleg tápanyag-felvételi problémák lehetnek.
Ha szép az állomány és jól terem, akkor ne számolja még fel, várja ki a harmadik évet is. A lombozatot és a sarjhajtásokat érés után eltávolíthatja.
Üdvözlettel:
H. Ferenc
Tiszteletem. Például ha júniusban letermett az eper, mindjárt vissza is lehet vágni, nem túl korai lenne, még egyszer kihajt az őszig, vagy akkor ismét vissza kell vágni? Köszönöm szépen a válaszát.
VálaszTörlés