2011. február 1., kedd

Az orgona metszése.

 Általában két orgonafajt különböztet meg egy átlagos kerttulajdonos. Az egyik a Közönséges orgona, tudományos nevén Syringa vulgaris. Ezt ismerjük ősidők óta orgona néven. A másik a Nyáriorgona latin nevén Buddlei davidii. Újabban egyre többen fedezik fel a Korai nyáriorgonát-Buddleia alternifolia, amely pamacsokba rendeződött virágtömegével igazi látványossága lehet a kertnek.
Különböző orgonák metszését nem lehet egy sablon mentén végezni. Nagyon fontos különbségek vannak közöttük. Ezúttal a címben is szereplő Közönséges orgona metszésével foglalkozom.
A metszést mindig a növény megismerésével kezdjük. Mivel saját növényünk, ezért valószínű sok újdonsággal nem szolgál számunkra, ennek ellenére mégis érdemes az alábbi kérdésekre választ keresni:
  • Milyen az egészségi állapota?
  • Milyen a növekedési erélye?
  • Érték-e sérülések?
  • Milyen az erőnléte?
  • Milyen alakot szeretnénk belőle nevelni?
Ezekre a kérdésekre kapott válaszok befolyásolják a metszést. Egy erős, egészséges, a telet jól átvészelő, sérülésektől, betegségektől mentes orgona metszése sokban eltérhet egy gyenge, beteg orgonáétól.
Az orgona alkalmas bokor, vagy fa típus kinevelésre. Önmagától inkább bokorrá fejlődik, ezért a fa alakot metszéssel tudjuk elérni.
Az orgona az előző évi hajtásain nevelt erős csúcsrügyből, vagy közvetlenül az az alatti rügyből virágzik. A virág elnyílását követően, a rügyből hajtás fejlődik. Ezt nevezzük vegyes rügynek.
A lenti képeken ilyen rügyeket látunk egészben és félbe vágva. A félbevágott rügyben már télen is jól kivehető maga a virág.




Egyértelműnek tűnik tehát, hogy metszéskor minél több ilyen rügyet távolítunk el, annál kevesebb virágra számíthatunk. Ez azonban korántsem azt jelenti, hogy ezekhez a rügyekhez nem szabad hozzányúlnunk. Egy részüket alap esetben is el kell távolítani. De, ha egy beteg gyengécske növényünk van, akkor azt védenünk, erősítenünk kell azzal, hogy nem terheljük túl virággal. Egy ilyen növényen kevesebb virágrügyet hagyunk, ezek kímélik a növényt, sőt a kevesebb virág minőségileg jobb is lesz. Nagyobb, élénkebb színű, illatosabb. Egy erős, egészséges növényt, azonban bátran terhelhetünk.
A következő képeken látni, hogy a virágzást követően, a virág mindkét oldalán hajtás fejlődött, így alakult ki a tipikus villás elágazás, közepén a virágmaradvánnyal, magokkal.



























A metszés ideje.
Legjobb a tél végén, de még rügypattanás előtt metszeni. Valamikor március lejére tevődik ez az időszak. Azonban érdemes megjegyezni, hogy az orgona igen jó télálló növény, ritka az, amikor fagysérülést szenved, ezért hidegebb napokon is bátran metszhetjük. Akinek nagyon sok metszendő növénye van, és kétséges, hogy mindegyikre sor kerülne optimális időben, az orgonát nyugodtan előreveheti, és még a tél folyamán megmetszheti.
Metszés menete.
Első lépésként eltávolítjuk a sarjhajtásokat. Ezek lehetnek gyökér, vagy tősarjak. Ha fa alakot nevelünk, akkor az összes eltávolítása indokolt, ha cserje alak mellett döntünk, akkor az erősek közül néhányat hagyjunk meg, a többit tőből távolítsuk el. Cserje alaknál se hagyjunk meg minden sarjat, mert ez nagyon elaprózza a növény erejét.


A képen egy fiatal orgonatő van, melynek erőteljes fás részei már kifejlődtek. Ennek megfelelően a sarjakra most nincs szükség, ezért bátran kivághatjuk az összeset.

Második lépésben a beteg, sérült, elszáradt ágakat vágjuk ki. Orgonának kevés olyan betegsége van, ami látható nyomot hagy a vesszőjén, ezért főként az elszáradt, sérült vesszőkre kell koncentrálnunk.


A képen egy öreg orgona öreg ága látható. Olyannyira öreg, hogy már el is száradt. Ha valaki nem biztos abban, hogy száraz az ág, akkor várja meg amég a rügyek kifakadnak. Csak ebben az esetben várjuk meg metszéssel a rügyfakadást. A növény jelezni fogja, hogy mely ágai szárazak és meddig. A képen láthatni, hogy a még élő részen kihajtott egy alvó rügy, erre a kihajtott rügyre vághatjuk vissza a száraz ágat. Ettől egyúttal a növény is megújul, de ez már az ifjító metszés alapjai.

Harmadik lépésben az alulról feltörő megmaradt sarjhajtások tetejét vágjuk le oly módon, hogy az illeszkedjék a növényünk magasságához. Általános elvként azt tudom javasolni, hogy a feltörő sarjhajtások első éves visszavágása az orgonabokor magasságának felénél történjen. Ezzel a metszés alatt megjelenő új hajtások elegendő fényt kapnak, ahhoz, hogy erőteljesen tudjanak fejlődni, ne egy gyenge megnyúlt vázrendszer alakuljon ki belőlük.
Negyedik lépésben ahol kialakultak a szabályos villák (csúzliágasok), ott a villa egyik szárát hagyjuk érintetlenül, a másik szárát pedig 2-3 rügyre vágjuk vissza. Az érintetlen oldal hozza a virágot, míg a visszavágott részből egy új villa alakul ki, ezzel sűrűbbé tesszük az orgonabokrot, még több virágalapot képezünk.


A kép magáért beszél. Több helyen is látni rajta a villás elágazás egyik oldala érintetlen, míg a másik néhány rügyre van visszavágva.

Ötödik lépésben eltávolítjuk az összes tavalyi virágmaradványt. Gyakorlatilag ilyennel ekkor már nem kellene találkoznunk. A virágmaradványokat közvetlenül az elnyílás után kell eltávolítani. Nem mindenki teszi ezt meg, amivel nincs is különösebb probléma. Gyenge növényeknél van ennek nagyobb jelentősége, mert a magképzés a növény erejét elveszi, ezért kevesebb erő jut a hajtásnövekedésre, a rügyképződésre.


   
A két képen két különböző korú és különböző körülmények között nevelkedő orgonát látni. A bal oldali fiatal (10 éves) és félárnyékos helyen (délről ház, keletről fenyő határolja) fejlődőd, a jobb oldali idős (30 év feletti) és tljes napfény mellett fejlődik. A különbségek jól láthatók. A fiatal hosszú erős hajtásokat hoz, a fényszegénység miatt a hajtások hossza már túlzó, az öreg túl sűrű, és rövid hajtásokat hoz. Ezt csak azért mutattam be, hogy lássátok nincs két egyforma orgona. A fiatalt úgy kell metszenünk, hogy a hajtásokat ne vágjuk túl mélyen vissza, mert akkor nagyon erős növekedésssel reagál, és a khajtás helyét is mélyre helyezzük, ahol még kevesebb a fény. Az idősebbet ritkítanunk, fiatalítanunk kell, ennek metszéséről az alábbiakban mutatok több képet.


Kiinduló sűrű állapot. Sok tavalyi évi virágmaradvánnyal.
 
 

Félig metszett állapot.


Metszés után. Látható, hogy kevés virágrügy maradt, törekedtem a ritkításra, és az ifjító visszavágásra. A megmaradt rügy mennyisége mégis elegendő volt egy csodás virágzásra. És a következő képen látható új hajtások képzésére.

 


A megújító metszés hatására az orgona tövéből előtörő erős új hajtások láthatók.







20 megjegyzés:

  1. Köszönöm Feri! Az orgona metszése most éppen jókor jött, mert nagyon "elvetemedett" egy szép fehér orgona bokrom...
    JÓ ötlet hogy ilyen részletesen leírod a teendőket, így még a laikusok is megértik:)
    Eszter

    VálaszTörlés
  2. szia!
    egy kb. 8 éves (közönséges) orgonasövényről volna szó, a virágzás nem számít, csak a takarás. kb. 2 m magas, alulról erősen felkopaszodott, idén szeretném visszavágni a megújulás érdekében. van valami speciális tudnivaló ilyen esetben, vagy csak bátran vágjak?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Cattaro!
      8 éves orgona még annyira fiatal, hogy bátran nekieshetsz. Jelöld fel a tervezett magasságot és vágd ott vissza bátran. Ha lehet, ne motoros fűrésszel, vagy sövénynyíróval, hanem metszőollóval végezed. Az előző kettő ugyanis erősen szaggatja az ágakat, túl nagy sebeket hagy. Nem tudom a felkopaszodás mit jelent, de akkor jó a sövény, ha alul egy kicsit szélesebb, mert így ott is kap fényt. Ha ez nem így van, akkor az oldalát is alakítsd.
      Jó munkát hozzá.

      Törlés
    2. köszönöm a választ! (a felkopaszodást úgy értem, hogy elhanyagolt, alig metszett sövény, korábban elég árnyékos helyen vegetált (azóta kivágott árnyékoló gyomfák), és emiatt az alsó harmadában alig van lomb, azaz át lehet látni rajta. idén rendbe akarom hozni, és arra gondoltam, hogy kb. 1 méter magasságig visszavágom, az oldalhajtásokat is jelentősen megkurtítom, abban bízva, hogy 2-3 év alatt besűrűsödve eléri a 2-3 méteres magasságot, persze mostantól rendszeresen igazítva. mindenképp metszőollóval.)
      üdv
      tamás

      Törlés
  3. Szia!

    Most tavasszal vettem egy orgonát. Kiültettem. Gyakorlatilag egy csúzli águs, a két végén 1-1 nagy rüggyel. A kérdésem az lenne, hogy már most is meg kell-e nyirbálni a fentiek alapján, vagy idén még békén hagyhatom szegényt??

    Tibor

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  4. Szerintem NEM szabad most megmetszeni.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Bóbita!
    Köszönöm a közreműködést, segítséget. Tibornak más csatornán válaszoltam. De valóban most ne metsszen, már túl késő, majd legközelebb júniusban lehet, kell hozzányúlni az orgonához.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Ferenc!
    Nálunk az orgona nem kapott eddig nagy fontosságot. Minden évben szépen virágzott és nem is nagyon foglalkoztunk vele, még annyira sem, hogy az elhervadt virágait levágjuk. Engem viszont már igen zavar a sok maradvány, ezért szeretném őket levágni. Az volna a kérdésem, hogy tehetem-e ezt most vagy várjak vele inkább márciusig, illetve ha levágom lemenjek-e a csúzlis ágakig.
    Köszönettel:
    S.Kata

    VálaszTörlés
  7. kedves Ferenc ,az én orgonafám tul nagyra nott ,szeretném ugy lemetszeni,hogy sok virágot teremjen ,szép formája is maradjon.a fa kb 3m magas.elore is koszonom.tisztelettel Varga éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva!
      A konkrét segítséghez látnom kellene az orgonát. Valamint jó lenne tudni a pontos elvárásokat. Milyen magas legyen a végleges állapot? Mindenféleképp csak elnyílás után javaslom a metszést, akkor viszont rögtön meg kell kezdeni, annak érdekében, hogy jövőre már hozzon némi virágot. A beavatkozást követően 2-3 év múlva fog jelentős mennyiségű virágot hozni.
      Üdvözlettel:
      Ferenc

      Törlés
  8. köszönöm a sok hasznos infót - egy iszonyú elhanyagolt, 1,70 magas orgonasort kell pontra tennem egyedül, így szépen lassan a tél folyamán feltisztítom, mert időm engedi.

    VálaszTörlés
  9. Kedves Ferenc! Nagyon hasznosnak találtam írásod!!! Majd' tíz éven keresztül élveztünk egy "megörökölt" orgonát, amit ösztönösen alakítgattunk, észrevéve, hogy egyre szebb lett, amikor anyuknak, nagyiknak leszüreteltük virágait anyák napjára. :D Most pedig költözés miatt ültettem néhány hajtását régi bokrunknak az új kertünkbe, és kiskecskéink rágásait is túlélték! Mivel tudatosabban próbálom ezeket nevelni, ötleteket kerestem a neten, és ezt a cikket találtam a leghasznosabbnak!!! Nagyon sokat segítettek a képek!!! Köszönjük!! :D

    VálaszTörlés
  10. Kedves Ferenc!
    Nekem nagyon magasra nőtt fehér orgonám van, amit szeretnék alacsonyabbra nevelni. Ha a törzsénél visszavágom, akkor van esély arra, hogy onnan kihajtson? Nem tudom hány éves és elég gyengének néz ki.
    Krisztina

    VálaszTörlés
  11. Kedves Ferenc,
    Nálunk a frissen ültetett orgonák két héttel később minusz 7 fokot kaptak és félek el is fagytak. Mi a teendő?
    Gabriella

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gabriella!
      Kicsi a valószínűsége annak, hogy egy orgona -7 fokon elfagyjon, még akkor is, ha ezt a hőfokot közvetlen ültetés után kapja. Egy esetet tudok elképzelni, ha szabad gyökérrel ültették. A föld feletti hajtásai károsodhatnak, de tőről akkor is kihajt. Más lehet ott a gond, például még nem tudott megfelelőképp begyökeresedni ezért nem hajt. Jó lenne tudni néhány információt az ültetés körülményeiről: Mikor ültették? Milyen anyagot (konténeres, szabadgyökerű)? Mekkora volt a növény? Milyen gondozást kapott ültetéskor és utána (öntözés, tápanyag pótlás, talajcsere stb)? Milyen erőnléti és egészségi állapotban volt a növény, amit ültettek? ha ezekre a kérdésekre választ kapok jobban tudok segíteni.
      Üdvözlettel:
      Ferenc

      Törlés
  12. Kedves Ferenc!

    A háznál amit vettünk, az előző tulaj fát nevelt az orgonákból, ami a lila orgonák esetében nem gond, ezerrel hozzák a tőhajtásokat, és már (pár év alatt) sikerült visszabokrosítani. De az egyetlen fehér orgona egyáltalán nem hoz tőhajtásokat, fel van csupaszodva kb. 2-3 méterig és a virágai létráról is nehezen elérhetők, ráadásul egyre kevesebb, a törzs már 30+ éves, öreg és nem is függőleges, kb. 1 m magasan jobbra görbül fél méter hosszan, alá is kell támasztani. Az elszárat virágbugákat is csak nyeles ágmetszővel tudom kimetszeni. Elvághatom virágzás után vagy ősszel a szárát, hátha kihajt ott, ahol eddig nem volt virág? Vagy törődjek bele, hogy ebből már nem lesz bokor, és gondolkodjak az újratelepítésén? Az orgonának van más szaporítási módja, mint a tőhajtás?

    Válaszát előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  13. Ennek célja a nagyközönség tájékoztatása, hogy az egészséges és 100% -ban súlyos férfiaknak vagy nőknek a vesék értékesítéséről forduljon Dr. Mercy-hez
    A lehető leghamarabb kórházban.
    E-mail: drmercyhospital686@gmail.com
    Sok olyan betegünk van, akiknek jelenleg veseátültetés szükséges. Egy pénzügyi összeomlás miatt keres lehetőséget arra, hogy pénzét pénzért adja el, és vesét 800 000 euró összegben vásároljuk meg?
    És akkor is rendelkezünk HIV / gyógymóddal, ha Önnek is szüksége van gyógymódra
    És ha spermára van szüksége a vásárláshoz,
    A péniszt is meg szeretné bővíteni, most e-mailt küldhet nekünk,
    EMAIL: drmercyhospital686@gmail.com
    WhatsApp: +2348100367800
    WhatsApp +491639478840
    Tisztelettel,
    Dr. Mercy Kórház.

    VálaszTörlés